Що треба знати про вірусний гепатит А
Вірусний гепатит A – це спричинене вірусом гепатиту A захворювання, що вражає печінку, може мати як легкий, так і важкий перебіг. Єдине джерело інфекції – хвора людина. Гепатит A передається внаслідок вживання забрудненої води або харчових продуктів, що можуть містити фекалії інфікованих людей, через недотримання особистої гігієни. Збудники вірусного гепатиту A зберігаються у воді від 3 до 10 місяців.
Для захворюваності на гепатит А характерна осінньо-зимова сезонність.
Серед факторів ризику гепатиту A – відсутність очищеної питної води, погані санітарні умови та інше.
Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14-28 днів. Симптоми можуть бути як легкими, так і тяжкими, за інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, найпоширеніші: підвищення температури тіла, слабкість та швидка втома, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, втрата апетиту важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі, з’являється жовтушність шкіри, слизових оболонок, склер.
Щоб запобігти зараженню вірусом гепатиту A, необхідно:
- використовувати для пиття фасовану або кип’ячену воду, кип’ятити слід не менше 10 хв.;
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, поїздок у громадському транспорті;
- добре мити овочі та фрукти перед вживанням.
Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10): бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Важливо пам’ятати, що вірусний гепатит A може призвести до формування хронічних патологій жовчовивідних шляхів та підшлункової залози.
Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!