Як зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів у разі вимкнення світла?
На сьогоднішній день на території Лозівського району введені графіки відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.
Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.
Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електичного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.
Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
- продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
- продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
- продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
- продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
- продукти герметично запаковані та відкриті.
Приклади:
- окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія – не потребує;
- продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція – риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;
- яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;
- сире м’ясо та м’ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
- кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.
За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:
- фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
- фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
- фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
- фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.
Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої – коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.