Африканська чума свиней

Дата: 05.01.2024 11:48
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Африканська чума свиней

 

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней.

Факторами передачі вірусу - корм, підстилка, гній, трупи тварин, кліщі, продукти забою тварин. Зараження може відбуватися респіраторним шляхом, через ушкоджену шкіру і слизисті оболонки, а також м'ясо, м’ясопродукти, кров, сечу, фекальні маси тощо, від загиблих та хворих свиней.

Симптоми захворювання: підвищення температури тіла тварин до 40,5-42,0 С0, може розвиватися кон’юнктивіт, відмічається пригнічення й задишка. З ніздрів й очей слизисто-гнійне витікання з домішками крові. Хворі тварини більше лежать, зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються й швидко утомлюються. Відзначають слабість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля кореня вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисненні вони не блідніють.

Смертність, залежно від перебігу, може досягати 100%. Перехворілі тварини стають довічними вірусоносіями. Лікування заборонене. У випадках виникнення вогнища інфекції практикується тотальне знищення хворого свинопоголів’я безкровним методом, а також ліквідація всіх свиней у вогнищі. Хворі та свині які контактували з хворими підлягають забою з наступним спалюванням трупів.

З метою недопущення занесення збудника Африканської чуми свиней власникам особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати ряд правил:

  • надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинації (проти класичної чуми свиней), та клінічного обстеження свиней;
  • утримувати поголів’я в закритому режимі (у господарстві, сараях), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
  •  не покупати продукти тваринного походження в місцях стихійної торгівлі;
  • не допускати контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами.
  • щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;
  • не використовувати боєнські відходи в раціонах свиней;
  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою;

         У випадках захворювання та загибелі свиней звертатися до Лозівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (тел.:  (05745) 2-26-37, (05748) 3-35-03) та до Лозівської районної  державної лікарні ветеринарної медицини (тел.:  (05745) 2-26-37).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень