22-26 травня - Тиждень громадського здоров'я

Дата: 22.05.2023 16:58
Кількість переглядів: 126

Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) встановили щорічні події, присвячені цій темі.

Мета проведення заходів – підвищення інформованості населення про наслідки артеріальної гіпертензії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

Артеріальна гіпертензія є патологічним станом організму, що проявляється рівнями систолічного артеріального тиску 140 мм рт.ст. і вище та/або діастолічного артеріального тиску 90 рт.ст. і вище, якщо таке підвищення є стабільним (не менше ніж 2-3 рази в різні дні протягом місяця).

Дані ВООЗ свідчать, що артеріальною гіпертензією у світі страждає близько 1,2 мільярда людей: кожен четвертий чоловік і кожна п’ята жінка. Вона є одним з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань і причиною третини всіх випадків смертей. Але лише в половині випадків вона діагностується і менше ніж в половині діагностованих випадків контролюється.

За даними національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS (2019 р.), третина населення України (34,8%) мала підвищений артеріальний тиск чи гіпертензію або приймала антигіпертензивні препарати. Частка населення з підвищеним артеріальним тиском різко зростала з віком: у віковій групі 18-29 років – 12,7%, у віковій групі 60-69 років – 71,1%.

Водночас серед виявлених осіб з підвищеним артеріальним тиском або які в цей момент приймали антигіпертензивні препарати, у третини (33,6%) підвищений тиск раніше діагностовано не було. Майже 18% осіб, знаючи про свій підвищений артеріальний тиск, не приймали антигіпертензивні препарати. Близько 34% приймали препарати, але артеріальний тиск не був контрольованим (був вищим, ніж 140/90 мм рт. ст.). І лише 14,4% приймали препарати та мали контрольований артеріальний тиск.

Серед чинників ризику виникнення артеріальної гіпертензії виділяють: стать (у жінок гіпертонію виявляють частіше), вік (люди старшого віку мають підвищений ризик), а також підвищений рівень холестерину у крові.

Основними профілактичними заходами проти високого тиску є:

  • відмова від куріння та вживання алкоголю;
  • збалансоване раціональне харчування;
  • зниження солі в раціоні (до 5 г на добу);
  • регулярна фізична активність;
  • підтримання нормальної маси тіла.

Здоровий спосіб життя запобігає або затримує розвиток артеріальної гіпертензії та зменшує ризик розвитку ускладнень цієї хвороби.

Важливим моментом профілактики виникнення артеріальної гіпертензії та її негативних наслідків є самоконтроль артеріального тиску.

Якщо ви вперше виявили у себе стійке підвищення артеріального тиску в стані спокою вище 140/90 мм рт.ст. (не менше ніж 2-3 рази в різні дні протягом місяця), вас турбує головний біль, шум у вухах, слабкість – зверніться до лікаря й обов’язково дотримуйтесь призначеного лікування. Не менш важливо разом зі своїм сімейним лікарем підібрати саме ті ліки, які зможуть забезпечити нормальні значення артеріального тиску.

Пам’ятайте, що лише ви самі можете вберегти себе від ризику виникнення артеріальної гіпертензії. Будьте відповідальними за своє здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень