"Доступні ліки" для лікування хвороб дихальних шляхів

Дата: 03.05.2023 14:00
Кількість переглядів: 100

💊Як отримати ліки для лікування хронічних хвороб дихальних шляхів за програмою «Доступні ліки»

Програма «Доступні ліки» охоплює і пацієнтів, хворих на хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, таких як хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ), бронхіальна астма тощо.

У Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, включено такі діючі речовини, як беклометазон, будесонід, сальбутамол, іпратропію бромід, тіотропію бромід та комбіновані засоби (будесонід +формотерол, сальметерол+флютиказон).

Пацієнти можуть отримати ці лікарські засоби безоплатно або з невеликою доплатою.

💊До кого має звернутись пацієнт для отримання рецепту на лікарські засоби при захворюваннях нижніх дихальних шляхів?

Пацієнт має звернутись до сімейного лікаря.

💊Як дізнатись яку суму потрібно буде доплачувати в аптеці?

У Реєстрі лікарських засобів, що підлягають реімбурсації ( https://cutt.ly/t5XMPKJ) зазначена роздрібна ціна за упаковку (різна у кожного виробника) і вартість, яку відшкодовує НСЗУ аптеці за програмою реімбурсації. Різниця між ними і сумою доплати.

Наприклад, така дороговартісна діюча речовина будесонід в Реєстрі представлена 14 торговими назвами. Роздрібна ціна виробників коливається від 250 грн до 960 грн. При цьому НСЗУ погашає більшу частину суми і тому для пацієнтів 7 з цих торгових назв йдуть повністю безоплатними, а решта з доплатою, максимальна сума якої складає 433,14 грн.

💊Скільки часу є дійсним виписаний рецепт?

Термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписки.

💊Чи можна отримати ліки за рецептом частково, не всю зазначену у рецепті кількість?

Так, можна отримати не всю упаковку, а, наприклад, 1 блістер. При цьому поновлювати рецепт не потрібно. Наступного разу ви зможете отримати решту.

💊Що робити, якщо необхідного препарату немає в аптеці?

Слід запитати фармацевта причину відсутності і уточнити термін постачання. В разі потреби звернутись до іншого аптечного закладу.

💊Де можна знайти аптеку, де можна отримати ліки за програмою «Доступні ліки»?

Перелік аптек, які уклали договір з НСЗУ за програмою реімбурсації, можна на сайті НСЗУ в розділі «е-дані, аналітичні панелі (дашборди)» за посиланням https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. В меню зліва обираєте населений пункт та напрямок реімбурсації. Крім того, є зручний чат-бот «Спитай Гриця» https://t.me/SpytaiGrytsia_bot . Або ж за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77

У Харківській області 85 аптечних заклади мають договір з НСЗУ за програмою реімбурсації на відпуск лікарських засобів при хронічних захворюваннях нижніх дихальних шляхів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень