Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області управління Лозівського району інформує
ОБЕРЕЖНО- ДИКОРОСЛІ ГРИБИ
Щорічно в осінній період в області, як в цілому по Україні, реєструються випадки отруєнь людей дикорослими грибами, вже цьогоріч протягом вересня троє людей на Харківщині отруїлися дикорослими грибами, тому Управління Лозівського району Держпродспоживслужби у Харківській області нагадує про небезпеку отруєння грибами.
Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Кожного року восени люди вирушають у ліс по гриби. Проте війна в Україні внесла серйозні корективи. Тож крім небезпеки отруєння неїстівними грибами, цьогоріч є обмеження щодо відвідування лісів через їхню можливу замінованість.
При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті. Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.
Для запобігання отруєнню грибами, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:
- Не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах або на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
- Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
- Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
- Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
- Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому ГРИБИ треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати "мутанта". Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби.
- Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
- Не намагайтеся перевіряти якість грибів "дідівським методом". Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
- Не допускайте вживання грибів дітьми до 14 років.
Якщо ви відчули ознаки отруєння, не зволікайте і негайно викликайте "швидку допомогу"!