До уваги виробників сільськогосподарської продукції!

Дата: 09.09.2022 14:37
Кількість переглядів: 1304

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.2022 №918 затверджено порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції (далі - Порядок).

Згідно з Порядком отримувачами бюджетних коштів є виробники сільськогосподарської продукції будь-якої форми власності та господарювання, зокрема і фізичні особи.

Отримувач повинен мати у власності та/або користуванні від одного до ста двадцяти гектарів земель сільськогосподарського призначення або мати у власності від трьох до ста голів корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.
Бюджетні кошти виділяються для надання підтримки за такими напрямами:
- бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення для провадження сільськогосподарської діяльності - 3100 гривень на 1 гектар;
- спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності —5300 гривень на одну корову.

Отримувач може скористатися одноразово одним із визначених напрямів.
Для отримання державної підтримки суб’єкти господарювання повинні зареєструватися в Державному аграрному реєстрі (далі - ДАР). ДАР працює подібно до реєстрів сільгоспвиробників, які існують у всіх країнах-членах ЄС.

Подання заявок для отримання державної підтримки здійснюється в особистому кабінеті суб’єкта господарювання з 01.09.2022. Граничний термін подання заявок - 15.11.2022.
Проте, крім ряду обмежень, визначених у пункті 6 Порядку, державною підтримкою можуть скористатися суб’єкти господарювання, які станом на дату подання заявки зареєстровані, але фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим та м. Севастополь) або на територіях, які включені до переліку громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджено наказом Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75 (із змінами). Згідно із цим наказом до зазначеного переліку включені усі громади Харківської області (у редакції наказу від 27.07.2022 № 169).

Ураховуючи зазначене, сільськогосподарські товаровиробники зможуть скористатися у поточному році державною фінансовою підтримкою у разі виключення територіальної громади, на території якої вони здійснюють діяльність, із вищезазначеного переліку.

Також повідомляємо, що за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, з наступного року, ймовірно, усі програми державної підтримки агропромислового комплексу здійснюватимуться через ДАР, отже, рекомендуємо усім товаровиробникам зареєструватися, використовуючи посібник та інструкцію, що додаються.

Додатки:
Постанова Кабінету Міністрів України від 16.08.2022 № 918;
Державний аграрний реєстр. Посібник сільгоспвиробника;
- Інструкція з реєстрації у ДАР.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень