Важливі законодавчі зміни

Дата: 10.03.2022 14:12
Кількість переглядів: 2004

Фото без опису????????Для виїзду дитини за кордон більше не потрібна нотаріальна згода одного з батьків

Кабінет Міністрів вніс зміни до правил перетинання державного кордону України. З 1 березня:

?виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені законними представниками дитини, здійснюється за наявності письмового погодження органу опіки та піклування чи військової адміністрації на виїзд із зазначенням держави прямування.

?виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.

?після прибуття дітей, зазначених в абзацах першому, четвертому, сьомому та восьмому цього пункту, за межі України особи, що супроводжують дитину, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.

***

????????Українцям дозволили користуватися коштами з арештованих рахунків – НБУ

Українці, рахунки яких були арештовані органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами.

Про це йдеться в роз'ясненні НБУ.

"Головне, щоб сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищувала 100 тис грн.

Таке рішення з метою забезпечення життєдіяльності населення в умовах воєнного стану ухвалив Кабінет міністрів України розпорядженням №198-р від 2 березня 2022 року "Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану", – пояснили в Нацбанку.

Крім того, Міністерство юстиції України повідомило, що в разі відкриття рахунка клієнтом, на кошти якого в цьому банку накладено арешт, клієнти можуть відкрити такий рахунок та здійснювати видаткові операції з нього без урахування арешту до закінчення воєнного стану в Україні.

***

????????Надання адміністративних послуг та видача дозвільних документів призупинене на час дії воєнного стану, - відповідне рішення Кабмін прийняв 28 лютого

Штрафи та пеня за несвоєчасну сплату комунальних послуг не нараховуватимуться.

Нарахування та стягнення штрафів або пені, інфляційних нарахувань, відсотків річних у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги населенням — заборонено. Водночас надання комунальних послуг у разі несплати або оплати не в повному обсязі припинено не буде. Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду. Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час брифінгу повідомив, що Уряд прийняв постанову, що забороняє нарахування та стягнення штрафів/пені за несвоєчасну або неповну оплату послуг ЖКГ населенням.

***

????????Водійське посвідчення, строк дії якого закінчився, залишається чинним у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування воєнного стану, - постанова Кабміну від 3 березня №184

***

????????6500 грн від єПідтримки

Гроші можуть отримати українці в межах єПідтримки уже відсьогодні. Саме в тих областях, де ведуться найактивніші бойові дії. Виплату можна витратити на будь-що. Обмеження на певний вид бізнесу з програми зняли, - повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Хто може отримати допомогу? Наймані працівники, за яких сплачується ЄСВ та ФОП усіх груп. Виплата спрямована, щоб підтримати населення у тих областях, де ведуться найактивніші бойові дії. Також це підтримає ФОПів, які не можуть забезпечувати себе через початок війни.

Як отримати 6500 грн:

?Авторизуйтеся у Дії та оберіть послугу єПідтримка

?Оберіть картку єПідтримка. Якщо у вас її ще немає. Тут ви можете дізнатися, як її оформити: https://e-aid.diia.gov.ua/#card

?Натисніть «Отримати допомогу»

?Очікуйте зарахування коштів протягом доби.

У програмі беруть участь усі банки, які підключені до єПідтримки: Monobank, Альфа-банк, ПриватБанк, А-Банк, Ощадбанк, Укргазбанк, Raiffeisen BANK, Восток банк, IdeaBank, izibank, ПУМБ.

Області, де наразі працюватиме послуга:

Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська та м. Київ.

***

????????Зміни у перетині державного кордону

Перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а також дітьми на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесено інформацію про дитину.

***

????????Регулювання цін

З метою забезпечення цінової стабільності у державі в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України постановляє:

Установити, що на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні?, обласні військові адміністрації разом з Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками забезпечують контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів?.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень