Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області управління Лозівського району інформує

Дата: 08.02.2022 10:40
Кількість переглядів: 373

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ ТВАРИН!

 

Не тільки в період відпусток та переїздів виникає потреба транспортувати домашніх тварин, а ще поїздка необхідна для відвідування ветеринарного лікаря з метою планового огляду чи проведення щеплення.

Зокрема перевезення тварин у громадському транспорті часто викликає питання. Що трактує Закон України про транспортування тварин? Які є правила перевезення собак у громадському транспорті? Чи потрібно купувати квиток на тварину, які ветеринарні документи необхідні? Чи потрібна клітка для перевезення?

Які ветеринарні документи оформити домашньої тварини?

Якщо плануєте перевозити тварину по місту, то досить стандартної довідки про те, що вихованець здоровий і щеплений від поширених хвороб.

Транспортування по Україні вимагає ветеринарного свідоцтва (форми N 1, N 2), яке також видадуть у ветеринарній клініці після проведення клінічного огляду. Для виїзду за кордон знадобляться міжнародні ветеринарні сертифікати (для країн СНД – ветеринарні свідоцтва форми N 1, N 2 та N 3). Також для поїздки в країни Євросоюзу тварину доведеться чіпувати.. Завдяки вживленню чіпу з унікальним кодом дані про неї будуть внесені в єдину електронну систему ідентифікації тварин.

Вся основна інформація знаходиться в ветеринарно-санітарному паспорті на тварину (дані про породу, масть, вік, місце проживання і власника, а також інформацію про профілактичні заходи (дегельмінтизацію), щеплення та ін).

В сучасному світі людина має доступ до всіх видів транспорту, тому розглянемо особливості транспортування.

Найчастіше проблеми з перевезенням тварин виникають у громадському транспорті. Адже там багато пасажирів, і у всіх свої погляди на поїздку разом з твариною, особливо якщо це час пік.

Отже, ви можете їхати з твариною у міському транспорті виконавши декілька вимог:

  • тварина має бути у наморднику;
  • на повідку;
  • не забруднювати салон та речі пасажирів;
  • сидіти на підлозі, або ж на підстилці.

Якщо ви вирішили подорожувати поїздом по Україні, то на офіційному сайті “Укрзалізниці” міститься інформація з приводу перевезення тварин згідно з чинними «Правилами перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» від 27.12.2006 №1196 (далі – Правила).

Декілька одних із важливіших факторів Правил:

  • в купейному вагоні – якщо собака великий (згідно з законом, такий, що вище 45 см), то потрібно викупити всі місця купе і доплатити за нього, як за 20 кг багажу. На одне купе – одна велика собака чи дві маленькі.
  • в плацкартному вагоні – собаки великих порід перевозяться у тамбурі вагона поїзда, не більше однієї на 1 тамбур, але з обов’язковою умовою – у наморднику та на міцному повідку. А от маленьким собакам дозволено бути на руках господаря чи під сидінням власника на місці для ручної поклажі в корзині чи клітці. Але є обмеження по кількості – не більше двох на особу.
  • щодо птахів, то їхні клітки повинні бути покриті щільною темною матерією, через яку не проникає сонячне світло – аби не наводили галасу у вагоні.
  • пасажир-супровідник тварин повинен сам турбуватись про них: годувати, поїти та прибирати за ними, упереджувати порушення санітарно-гігієнічних умов.
  • обов’язково майте ветеринарний документ (оформлений належним чином);
  • під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, повинна слідкувати за додержанням належних санітарно-гігієнічних умов.

Щодо таксі, то окремих правил немає. Постанова дозволяє перевозити у салоні авто дрібних тварин у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках за наявності повідка. Але за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі, а за наявності підстилки – на сидінні.

У разі якщо вас відмовляються везти – апелюйте дозагальних умов транспортування домашніх тварин, які закріплені у Постанові Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1402 (п.44) (далі – Постанова). А краще завчасно узгодьте з оператором факт, що ви з твариною.

Повітряними подорожами займаються міжнародня компанії, в яких правила перевезення домашніх тварин літаком чітко визначені. Заздалегідь дізнайтесь у компанії-перевізника про їх правила.

Не забувайте, що головною умовою перевезення є – комфорт, як для тварини, так і іншим пасажирам.

У будь-якому виді транспорту не дозволяється перевозити:

  • хворих тварин (які під час руху відчувають біль або не можуть самостійно рухатися, мають тяжке відкрите поранення або випадіння органів);
  • маленьких тварин (наприклад, цуценят та кошенят віком до 56 днів, крім випадків, коли вони перевозяться разом з матір’ю);
  • вагітних самок під час останнього періоду вагітності.

Плануючи подорож не відкладайте оформлення ветеринарних документів домашнього улюбленця, особливо якщо подорож з ним за кордон літаком, адже оформлення документів, чіпування тварини, узгодження нюансів з авіакомпанією займе багато часу.

А також, не забувайте, що саме ми завжди будемо відповідальні за тих, кого приручили!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень