Обережно! Ботулізм!

Дата: 16.08.2021 09:36
Кількість переглядів: 609

      Фото без описуУправління Лозівського району  Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області попереджає: ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

     Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів.

   Уже у липні цього року  в м. Харків зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Хвора госпіталізована та знаходиться на лікування у відділенні КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня». На даний момент встановлено, що захворіла разом із чоловіком знаходилась на відпочинку в м. Бердянськ Запорізької області, та пов?язує виникнення захворювання із вживанням харчових продуктів в закладах громадського харчування в м. Бердянськ, в тому числі страв із морепродуктів (устриці, мідії, креветки, рапани тощо). 

     У цілому по Україні за І півріччя 2021 року було зафіксовано 44 випадки захворювання на ботулізм, постраждало 46 осіб, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року (31 випадок захворювання, постраждало 35 осіб). Внаслідок захворювання на ботулізм з початку 2021 року померло 5 хворих, проти 2 за аналогічний період попереднього року.

       Основними симптомами  ботулізму є: двоїння в очах, інші порушення зору, слабка реакція зіниць на світловий подразник, слабкість у м'язах, що починається з потиличних, хворий погано утримує голову вертикально, зміна тембру голосу, обличчя стає мало емоційним, схожим на маску, важко ковтати і висовувати язика, млявість, однак зберігається чутливість, слизова ротової порожнини має яскраво-червоний колір, сухість у роті, а на корені язика накопичується слиз.

    Щоб уникнути виникненню захворювання  ботулізм необхідно дотримуватись наступних вимог:

– не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
– не купуйте рибу «з рук», у дворах, з автотранспорту та в інших місцях стихійної торгівлі;
– не купуйте непатрану рибу;
– не робіть самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
– зберігайте домашні консерви при температурі від +2 до +60 С;
– знищуйте «бомбажні» (здуті) банки;
– дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
– відмовтесь від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та сирої риби.

     У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не потрібно займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень