10 фактів, які ви маєте знати про закриття сільських бібліотек-філій у громаді

Дата: 01.06.2021 14:08
Кількість переглядів: 2587

Фото без описуПитання оптимізації бібліотечної мережі, яке розглядалося на останній сесії селищної ради, викликало значний резонанс у суспільстві. Пропонуємо вашій увазі інформацію, яка дасть розуміння повної картини того, що відбувається.

?Депутати визнали доцільним закриття сільських бібліотек-філій-структурних підрозділів КЗ «Близнюківська публічна бібліотека», розташованих у сільських населених пунктах громади, де менше 500 осіб зони обслуговування.

?Загалом за цим критерієм було відібрано 11 закладів: Башилівська, Вишнева, Миколаївська Друга, Нажединська, Новоолександрівська, Новопавлівська, Новоукраїнська, Олександрівська, Семенівська, Степівська та Шевченківська сільські бібліотеки-філії.

?Рішення було прийнято відповідно до рекомендацій Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 року № 72. У документі вказано, що публічна бібліотека відкривається на 500-800 осіб зони обслуговування за умови, що відстань між бібліотеками не більше ніж 3 кілометри.

?Наступний крок - погодити доцільність оптимізації мережі публічних бібліотек з Міністерством культури та інформаційної політики України.

?Дві з одинадцяти сільських бібліотек-філій зараз не працюють через відсутність бібліотекарів – це Вишнева та Шевченківська.

?Бібліотека в селі Шевченкове Перше розташована в приміщенні без опалення.

?Також без опалення працюють Новопавлівська, Надеждинська та Степівська бібліотеки-філії.

?Лише частково опалюються електрообігрівачем Миколаївська Друга, Олександрівська, Башилівська, Новоолександрівська бібліотеки.

? У жодній з бібліотек завідувач не працює на повну ставку. Новоукраїнська, Надеждинська, Олександрівська, Миколаївська Друга, Новоолександрівська, Семенівська та Башилівська – 0.5 ставки, Степівська, Новопавлівська – 0.25 ставки.

?Троє з одинадцяти завідувачів бібліотек – пенсіонери.

Чи означає формулювання «закриття» повну ліквідацію? Ні! Рішення щодо майбутнього кожного окремого закладу будуть прийматися індивідуально.

При виведенні з мережі деяких бібліотек обслуговування населення буде здійснюватися шляхом книгоношества, або створення бібліотечних пунктів.

Якими ми бачимо бібліотеки у нашій громаді?

«Ми не плануємо ліквідувати та знищувати сільські бібліотеки, як вважають деякі. Наша мета – осучаснити ці заклади, зробити їх відкритим простором громадського життя у селах, де люди будуть не лише читати, але й спілкуватися та обмінюватися інформацією. Як тільки нам буде відома позиція Мінкульту щодо того, що громаді робити з бібліотеками, які не відповідають соціальним нормативам, ми знову винесемо це питання на розгляд сесії. Зауважу, що по кожному закладу буде прийматися окреме виважене рішення», - зазначив Геннадій Король.

На фото - стеля бібліотеки у селищі Близнюки, Острівщинська та Миколаївська Друга бібліотеки.

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень