Близнюківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Дата: 25.05.2021 16:38
Кількість переглядів: 656

Фото без описуДержпродспоживслужба попереджає: Обережно кліщі!

     В період пандемії COVID-19 та запроваджених карантинних обмежень,  коли доводиться багато часу проводити вдома, прогулянка в парку чи виїзд на природу приносять справжнє задоволення. Адже це –  фізична активність, приємна емоційна розрядка та заряд бадьорості. Якщо є можливість провести час на свіжому повітрі – нею варто скористатися! Проте не забувайте дотримуватися соціальної дистанції, триматися подалі від сторонніх людей та проводити час лише в колі своєї сім’ї.

      Також під час прогулянки в парку чи за містом необхідно пам’ятати про небезпеку, яка чатує на нас у високій траві. Це – кліщі, від укусів яких варто максимально оберігатись. Іксодові кліщі можуть переносити збудники небезпечних захворювань таких як: кліщовий енцефаліт та бореліоз (Хвороба Лайма). Хвороба вражає нервову і серцево-судинну системи, суглоби і опорно-руховий апарат і може привести до інвалідності.

Щоб захистити себе від нападу кліщів необхідно дотримуватись наступних правил:

  • Одягайтеся в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову  покривайте головним убором;
  • Проводьте під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно  обстежуйте  ділянки тіла, покриті волоссям;
  • Під час мандрівок тримайтеся середини стежки. Звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • Вдома одразу змінюйте одяг, білизну, ретельно їх оглянувши, виперіть та випрасуйте;
  • Якщо разом з вами на природі перебували ваші домашні улюбленці – їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
  • Використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі:

1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.

Якщо це неможливо, намагайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень