Відділ обслуговування громадян № 14 Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області інформує

Дата: 27.05.2021 09:58
Кількість переглядів: 1108

Фото без описуЧастиною 4 статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсій тим пенсіонерам, які станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим - третім цієї частини, на найбільш вигідних умовах.

 

У разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера, перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої зарплати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

 

У разі, якщо застрахована особа після призначення (попереднього перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу та заробітної плати, з якої  призначено (попередньо перераховано) пенсію. 

 

З 1 січня 2021 року набули чинності зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та Податкового кодексу України, якими запроваджено подання, щокварталу (замість щомісячної) єдиної звітності з єдиного внеску  і податку на доходи фізичних осіб. Подання такої звітності здійснено протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Враховуючи зазначені зміни у законодавстві, органами Пенсійного фонду буде проведено перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам відповідно до частини 4 статті 42 Закону у червні  2021 року з доплатою за квітень та травень 2021 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень