Близнюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Дата: 21.05.2020 11:13
Кількість переглядів: 456

Фото без описуПрофілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах

 

Близнюківське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області  попереджає: влітку найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шлях передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Великий ризик захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище.

До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, брючний тиф, холера, гастроентерит, харчові токсикоінфекція, вірусний гепатит А, вірусні кишкові інфекції. Основними проявами захворювання на кишкові інфекції, на які слід звернути увагу, є слабкість, млявість, погіршення апетиту, діарея, блювота, біль у животі, підвищення температури та озноб.

 Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Однією з небезпечних бактеріальних інфекції є лептоспіроз. Передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається з головного болю, високої температури, болі у животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця, біль у нижніх кінцівках. Бактерії потрапляють у кров через ранки і слизові оболонки.

Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але у брудних водоймах є шанс підчепити їх при заковтуванні води.

Щоб відпочинок біля відкритих водойм був на користь, потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило не можна.
  2. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.
  3. Уникай купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх калом, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.
  4. Не пити та не дозволяти дитині пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб чадо не заковтувало її під час купання.
  5. Не можна купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші настільки ж небезпечні для здоров’я мікроби.
  6. Вагомий аргумент проти – вода яка цвіте.
  7. Плаває сміття, особливо харчові відходи? Відмовтеся від купання!
  8. Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.
  9. У воду в незнайомому місці входити слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.
  10. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а ранки обробляйте спеціальними засобами.
  11. Не купатися в місці відпочинку, якщо там вже були випадки захворювання.

                                Бережіть себе та своє здоров’я!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень