Близнюківське районне управління Головного районного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує
Рекомендації Держпродспоживслужби щодо недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах торгівлі
З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19, керівникам закладів торгівлі, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:
- забезпечити працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин);
- продукти харчування, що не мають виробничої упаковки та не можуть бути оброблені дезінфікуючими засобами (хліб, крупи, цукор, сіль, макаронні вироби, кондитерські вироби, конфетки тощо) повинні бути розфасовані та упаковані в пакети;
- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають контакт із відвідувачами, на відстань мінімум 1,5 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
- регулювати кількість покупців у торгівельних залах (за необхідності -обмежити одночасний доступ у торговельну залу покупців в залежності від площі залу);
- збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – вітринне холодильне обладнання, ручки дверей, тощо);
- забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;
- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
- в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, шкірні антисептики, одноразові рушники, серветки, тощо);
- використання в торговельних залах та інших приміщеннях ультрафіолетових випромінювачів не менше ніж 30 хв. (за наявності);
- встановити при виході з закладу педальних відер для збору використаних рукавичок та масок;
- проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.