Зверніть увагу!

Дата: 11.08.2023 09:41
Кількість переглядів: 153

Фото без описуОрганізація харчування дітей у закладах освіти і відповідальність за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів

Харчування дітей у садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок, тому до відновлення роботи закладів загальної середньої освіти Харківщини треба готуватися заздалегідь.

Нагадуємо, що органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування при закупівлі послуг з організації харчування дітей у закладах освіти необхідно висувати певні вимоги до операторів ринку харчових продуктів, суб’єктів господарювання, які задіяні в організації харчування дітей, та постачальників харчових продуктів та/або операторів ринку, що здійснюють транспортування харчових продуктів та продовольчої сировини до закладів освіти. Наразі ці оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють (пункт 1 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), а саме:

– наявність реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів;

– наявність експлуатаційного дозволу;

– наявність впровадженої й дієвої системи постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

За порушення законодавства про харчові продукти Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачена відповідальність:

  • відповідно до вимог статті 65 вищезазначеного Закону виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
  • виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;
  • невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Здоров’я наших дітей – це здоров’я нашої нації!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень