Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області управління Лозівського району інформує

  • 163

ПАМ’ЯТКА ПРО АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ

На сьогоднішній день часто з’являються повідомлення щодо спалахів в населених пунктах України, так і в цілому світі, Африканської чуми свиней (далі – АЧС).

АЧС для людини небезпеки не становить, але є гостроінфекційним вірусним захворюванням свиней, що характеризується високою смертністю. Вірус стійкий до дії зовнішніх факторів – в гної і ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців, в копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, в замороженому м’ясі – до 3 років.

Лікування та ефективної вакцини для профілактики хвороби на даний час не існує, тому задає значних економічних збитків запровадження спеціального режиму для свиногосподарств, витрати на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організація профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельні обмеження, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Заходи з профілактики та боротьби з АЧС регламентуються спеціальною інструкцією та відповіднимПланом дій. Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомості про випадки захворювання на АЧС можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності в залежності від тяжкості злочину та його наслідків.

Ігнорування власниками елементарних правил та рекомендацій ветеринарних спеціалістів щодо утримання свиней може призвести до занесення збудника в господарства та поширення хвороби на інші території країни!

Як можна запобігти хворобі? Досвід свідчить, що необхідно дотримуватись основних заходів профілактики:

  • забезпечувати роботу спеціалізованих свиногосподарств у «закритому режимі»;
  • утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати вигулу і контакту з іншими тваринами;
  • встановити перед входом до приміщень дез. килимки;
  • не заходити до тварин, не провівши дезінфекцію взуття;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі;
  • забороняти відвідування тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • не купувати тварин у невстановлених місцях, місцях стихійної торгівлі та без супровідних ветеринарних документів;
  • не забивати та не переробляти туші хворих свиней;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання;
  • при виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно повідомити спеціалістам державної установи ветеринарної медицини в районі (місті) про зазначену ситуацію, а також в місцеві органи самоврядування.

Дотримання вищезазначених вимог забезпечить можливість уникнення хвороби!