Близнюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Дата: 17.09.2020 14:54
Кількість переглядів: 382

Фото без описуПрофілактика захворювання на ботулізм

Близнюківське  районне  управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує:

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Також однією з причин ботулізму – в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Фото без описуНагадуємо, що з початку 2020 року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. З них: 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.

Останній випадок ботулізму був зафіксований 08.09.2020 року  у мешканця  м. Харкова. За наявною інформацією, ймовірна причина захворювання – вживання в їжу риби «Скумбрія» холодного копчення в вакуумному пакуванні, яку було придбано в одній з торговельних мереж м. Харкова. Захворілий госпіталізований до анестезіологічного відділення та на теперішній час його стан  розцінюється як середнього ступеню важкості.

З метою попередження виникнення ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  •  Продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • Ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • Сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • Захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень