Близнюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує
Профілактика захворювання на ботулізм
Близнюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує:
Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Також однією з причин ботулізму – в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Нагадуємо, що з початку 2020 року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. З них: 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.
Останній випадок ботулізму був зафіксований 08.09.2020 року у мешканця м. Харкова. За наявною інформацією, ймовірна причина захворювання – вживання в їжу риби «Скумбрія» холодного копчення в вакуумному пакуванні, яку було придбано в одній з торговельних мереж м. Харкова. Захворілий госпіталізований до анестезіологічного відділення та на теперішній час його стан розцінюється як середнього ступеню важкості.
З метою попередження виникнення ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- Не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- Продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- Ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- Сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- Захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.