Близнюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Дата: 12.06.2020 10:41
Кількість переглядів: 490

Фото без описуОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!

 Близнюківське  районне  управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує:  ботулізм – небезпечне захворювання, яке викликається, продуктами, зараженими паличками ботулізму.

Збудник - анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти - овочі, фрукти, зерно, м'ясо і т.д. Спори витримують кип'ятіння до 5 годин. Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилюють свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Фото без описуНагадуємо, що в 2018 році в м. Харкові захворювання на ботулізм призвело до смерті людини. Цей випадок був пов’язаний із вживанням в’яленої риби. Ще сприятливі для ботулізму умови не настали, а вже за 3,5 місяці 2020 року в Україні захворіло 15 людей та одна людина померла у Вінницькій області.

З метою попередження виникнення ботулізму необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  •  Продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • Ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • Сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • Захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень