Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області управління Лозівського району інформує

Дата: 21.12.2021 08:24
Кількість переглядів: 739

Харчові отруєння в новорічні свята

Напередодні новорічні свята, що нагадує про небезпеку, яка криється за щедрим святковим столом. Адже виникненню кишкових захворювань сприяють недотримання умов зберігання та недостатня термічна обробка харчових продуктів, порушення технології приготування, термінів зберігання продовольчої сировини та готових страв, недотримання правил особистої гігієни особами, що залучені до приготування їжі, а також споживання несумісних продуктів та занадто великої кількості їжі. Готові страви можуть містити величезну кількість бактерій, але при цьому виглядати свіжими, доброякісними та привабливими.

Бактерії, що здатні викликати харчові отруєння, ростуть та розмножуються переважно при температурі, близькій до температури тіла людини – 37 С .

Існує декілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, умовно-хвороботворні ентеробактерії), стафілококи, клостридії (зокрема, збудник ботулізму).

Надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження мікробів є продукти з високим вмістом білків та вологи. Це вироби і страви з м'яса птиці, риби, особливо, якщо вони не пройшли повної термічної обробки.

Зберігати продукти необхідно відповідно до вказівок на упаковці. Важливо уникати стикання сирої продукції та готових страв. Для цього страви треба розмістити у холодильнику в щільно закритому посуді.

Якщо ви сумніваєтесь в якості харчового продукту, то краще його утилізувати, ніж ризикувати своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких. Будьте особливо уважними, коли готуєте страви для гостей.

З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння Управління Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує в новорічні та різдвяні свята дотримуватись простих, але важливих правил:

  • оминайте місця стихійної торгівлі, вибирайте харчові продукти, продовольчу сировину тільки у стаціонарних закладах торгівлі, або на санкціонованих ринках;
  • купуючи будь-які харчові продукти вимагайте у продавця документи, що підтверджують їх якість та безпеку;
  • уважно вивчайте маркування, перевіряйте терміни придатності харчових продуктів (особливо, які реалізуються за акціями);
  • при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, тощо;
  • використовуйте роздільний інвентар для обробки сировини та готових страв, сировину та готові страви зберігайте в холодильнику окремо;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • не готуйте страви із запасом;
  • не споживайте несумісних продуктів, занадто великої кількості їжі та алкогольних напоїв.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, діарея, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно відразу звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до розвитку значних ускладнень!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень