У випадку загибелі бджіл!

Дата: 22.05.2023 17:08
Кількість переглядів: 127

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області з метою впорядкування та узгодження дій при підозрі отруєння бджіл, під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами, повідомляє про необхідність проведення наступних заходів:

  1. При підозрі на отруєння бджіл, власник пасіки звертається з заявою до органів місцевого самоврядування з метою обстеження пасіки та фіксації випадків отруєння бджіл постійнодіючою Комісією.
  2. До складу Комісії входять: представник органу місцевого самоврядування за місцем розташування пасіки, який є головою Комісії, та представник органу місцевого самоврядування, адміністративні межі якого знаходяться ближче ніж за 10 кілометрів від пасіки, яку обстежує Комісія; представник територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або представник державної установи, що належить до сфери управління Держпродспоживслужби; представник територіального органу Національної поліції України;  власник пасіки. До роботи Комісії також можуть бути залучені за згодою: фізичні особи та суб’єкти господарювання або їх представники, які використовували засоби захисту рослин у межах 10 кілометрів від розміщення пасіки та інші.
  3. Після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, Комісія збирається невідкладно, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви. Комісією проводиться обстеження пасіки з метою засвідчення факту загибелі бджіл та комісійний відбір зразків, а саме:
    – бджіл, які загинули та шматочок стільника (15 см х15 см) з свіжо принесеним нектаром, квітковим пилком та медом. У кожний відібраний зразок вкладають листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії та направляють на проведення дослідження в акредитовані лабораторії.
    – зразки рослин та грунту відбирають по діагоналі поля в 7-10 точках з однаковою відстанню між ними, вкладаючи листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії.
  4. За результатами проведеної роботи, члени комісії складають акт та оформляють супровідні документи на відібрані зразки (підмор, продукти бджільництва, рослини, грунт, тощо).
  5. Зразки відібраних проб підмору бджіл та продуктів бджільництва разом із супровідними документами для дослідження власником пасіки направляють в акредитовану лабораторію.
  6. У випадку підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами, власник пасіки із відповідними підтверджуючими документами може звернутися до суду у встановленому законодавством порядку. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Що повинен знати користувач с/г угідь, застосовуючи засоби захисту рослин?

  • за три доби до початку обробки зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування  про заплановане застосування засобів захисту рослин. Повідомлення власників пасік  здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або через засоби масової інформації (радіо, преса, телебачення, подвірні обходи, територіальні громади та інші засоби інформації;
  • повідомляти дату і час початку робіт, територію майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки); відомості про сільськогосподарську культуру, що планується обробити;
  • назву препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
  • спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
  • терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
  • обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години;
  • обробки проводити в фазу бутонізації до цвітіння медоносних культур;
  • при авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;
  • допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск;
  • застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в “Перелік препаратів, дозволених до використання в Україні” та Доповнення до нього;
  • додержуватися регламентів зберігання, транспортування та застосування пестицидів.
  • всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування.

Що повинен знати пасічник ?

Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.

При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки.

Власник пасіки зобов’язаний поставити пасіку на облік в органах місцевого самоврядування за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у органах місцевого самоврядування, на території якої прибули на кочівлю.

Реєстрація пасік в районному (міському) управлінні Держпродспоживслужби проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності та за наявності ветеринарно-санітарного паспорту (заповнення якого здійснюється державним ветеринарним інспектором Держпродспоживслужби). У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження фахівцями районної ветеринарної лікарні. Відповідне управління повинне видати в 30-денний термін заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, що засвідчує факт її реєстрації. При зміні назви чи адреси пасіки її власник повинен проінформувати про це районне (міське) управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів.

Для перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур по території адміністративного району або за межі області, власнику пасіки необхідно отримати в районній державній лікарні ветеринарної медицини, ветеринарне свідоцтво за формою №1. До перевезення на медозбір бджолосім’ї підлягають на місці клінічному дослідженню, профілактично-лікувальним обробкам з одночасним лабораторним дослідженням матеріалу з пасік, а вулики – дезінфекції і дезакаризації. Ці роботи мають бути завершені за 5 днів до відправлення.

Після прибуття в район медозбору для запилення, бджоляр зобов’язаний пред’явити в управління Держпродспоживслужби району чи міста ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території громади, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, власник пасіки зобов’язаний ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. А у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень