Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області управління Лозівського району інформує

Дата: 13.10.2021 15:40
Кількість переглядів: 977

Фото без опису«СИБІРСЬКА ВИРАЗКА»

Потенційну загрозу щодо появи сибірки, розповсюдження серед тварин і виникнення хвороби у людей становить наявність стаціонарно неблагополучних пунктів щодо сибірки.

В ночі з 27 на 28 вересня 2021 року в зоокутку парку «Топільче» комунального підприємства «Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» (м. Тернопіль) загинув поні, про що 28.09.2021 року було повідомлено в Тернопільську міську лікарню вет. медицини. На місце події виїхали спеціалісти лікарні та Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Спеціалісти відібрали необхідні проби, які були направлені у Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сибірку. За результатами дослідження встановлено захворювання сибіркою. Патологічний матеріал для підтвердження діагнозу передано до державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (місто Київ), який 04.10.2021 року підтвердив діагноз.

02.10.2021 року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради, яким накладено карантин на зоокуток та затверджено план відповідних заходів реагування.

Станом на сьогодні триває спостереження за здоров’ям тварин. Спеціалістами ветеринарної медицини вживаються заходи згідно з планом. За контактними особами здійснюється медичне спостереження.

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Аnthracis.

Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище ще до того, як з'являються характерні клінічні ознаки.

Підстави підозрювати сибірку:

  • раптова загибель тварин у пасовищний період на раніше неблагополучній території або після ґрунтових робіт, сильних злив і паводків;
  • гострота і тяжкість хвороби, наявність карбункулів, а у свиней - ознаки ангіни;
  • швидкість розкладання трупів, відсутність заклякання, кров'янисті витікання з природних отворів.

Шляхи передачі інфекції:

  • шляхом приготування та вживання їжі з м'яса, отриманого від хворих тварин;
  • Повітряно-пиловий - шляхом інгаляції спор;
  • Трансмісивний - через укуси комах (гедзі, мухи, комарі).

Профілактика сибірки:

  • категорично забороняється вживати м'ясо і молоко тварин, уражених хворобою;
  • працівників ферм, підприємств з переробки шерсті й шкіри, м'ясокомбінатів імунізують сибірковою живою вакциною СТІ (одноразове нашкірне або підшкірне введення і ревакцинація за 1 рік). За особами, які контактували з хворими на сибірку тваринами, спостерігають протягом 2 тижнів;
  • враховуючи шляхи і основні чинники передачі збудника сибірської виразки, населенню необхідно пам'ятати про небезпеку подвірного забою тварин без ветеринарного огляду, придбання м'яса в місцях «стихійної торгівлі» тощо, а також про необхідність термінового звернення за медичною допомогою в разі прямого контакту з твариною з підтвердженим діагнозом сибірки та при наявності перших ознак захворювання. Особлива увага сільських жителів повинна бути приділена місцям випасання домашніх тварин, де раніше були розміщені худобо могильники;
  • у разі появи ознак захворювання тварин на сибірку потрібно негайно звернутися до лікаря ветеринарної медицини чи до територіального органу Держпродспоживслужби.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень