Близнюківський РС ГУ ДСНС України у Харківській області інформує

Дата: 23.03.2018 11:39
Кількість переглядів: 556

Фото без опису  Близнюківський РС ГУ ДСНС України у Харківській області інформує: до вибухонебезпечних предметів відносяться різноманітні боєприпаси, які випадково знаходять на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, на дні річок, проте частіше - у ґрунті.
Більшість із них залишились нам у спадок після Другої світової війни, але і в післявоєнний час цей «арсенал» постійно поповнювався сучасними боєприпасами, які не вибухнули з різних причин на військових полігонах та за їх межами.Це авіаційні бомби, артилерійські снаряди, інженерні та артилерійські (мінометні) міни, фугаси, гранати та патрони.

   Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.

  Основну небезпеку у вибухонебезпечних предметах становлять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Під час перебування у землі від впливу вологи, взаємодії металу та вибухової речовини боєприпасу утворюються хімічні сполуки – пікрати, які зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів. Пікрати також можуть вибухати від тертя, іскри чи удару.

   Так в Близнюківському районі за 2016 рік, було знайдено та знешкоджено 17 одиниць боєприпасів часів Другої світової війни.

   Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно.

  Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

   При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:

   - не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку;

   - зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;

   - відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;

   - відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;

   - припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;

   - організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;

   Категорично забороняється:

   - брати вибухонебезпечний предмет у руки, зберігати його, нагрівати та ударяти по ньому;

   - переносити, перекладати, перекочувати його з місця на місце;

   - намагатися розібрати;

   - використовувати для розведення вогню, кидати, класти у вогонь;

   - заносити в приміщення;

   - закопувати в землю;

   - кидати в криницю або річку;

   - здавати на металобрухт;

   - використовувати для виготовлення саморобних піротехнічних засобів - петард чи вибухових пакетів.

     Про небезпечну знахідку негайно повідомте пожежно-рятувальну службу і правоохоронні органи за телефонами 101 та 102. У будь-якому разі при виявленні ВНП або предметів підозрілого характеру слід пам'ятати, що тільки безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що випадку каліцтва чи загибелі не станеться, а знахідка буде знешкоджена без завдання шкоди.

   Пам'ятайте: ступінь безпеки боєприпасів, що не вибухнули, визначає тільки фахівець. Тільки фахівець осюбисто визначає можливість транспортування їх, приймає рішення про спосіб знешкодження та знищення вибухонебезпечного предмету.

 

Близнюківський РС ГУ ДСНС України у Харківській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень